Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand, wie is het irritantst van het hele land?
Irritaties, ergernissen, allergische reacties op sommige mensen of situaties; we hebben er allemaal geregeld last van. Sommige mensen halen je gewoon het bloed onder je nagels vandaan. Anderen werken gewoon een beetje op je zenuwen, zonder dat er echt een reden voor is. De reden waarom je deze irritaties tegenkomt, is er misschien eentje die je liever niet wilt horen…
Alles in de buitenwereld is een afspiegeling van onze binnenwereld. In relatie tot andere mensen leren we het meeste over onszelf. Maar dan moeten we wel bereid zijn om recht in die spiegel te kijken. Want het gedrag van de ander roept niet voor niets iets bij jou op. Het zegt namelijk vooral iets over jou.
Wanneer je geraakt wordt door een ander, check dan bij jezelf eens het volgende:
Welk gevoel roept dit bij je op? Kijk voorbij de irritatie, de boosheid of een ander primaire emotie. Welk gevoel zit eronder? Hoe eerlijker je durft te voelen, hoe meer informatie het je geeft.
Wat doet dit diepe gevoel met jou? Wat is er zo pijnlijk aan? Waar herken je dit van?
Herken je het gedrag dat je stoort ook bij jezelf?
Ja, die laatste vraag is een taaie. Dus laten we via een voorbeeld eerst eens naar die andere twee kijken.
Situatie: je bent in een discussie verwikkeld met je partner. Wanneer het gesprek te intens wordt, klapt je partner dicht en sluit hij zich af. Je ergert je hier groen en geel aan, want je wil het gewoon uitgepraat hebben!
Je gaat bij jezelf na welk gevoel dit bij je oproept en je ontdekt misschien dat deze houding van je partner jou onzeker maakt. Je krijgt immers niet meer te horen of te zien wat hij denkt. Ook voel je je in de steek gelaten, want plotseling sta je alleen in de discussie; hij is al vertrokken en is nu onbereikbaar voor jou. Je hebt dus geen grip meer op hem en bent op jezelf aangewezen. Dat kan heel eenzaam voelen. Ook snijdt de ander zijn gevoelens af voor jou. Je krijgt dus even geen bevestiging meer en hoeft ook niet te rekenen op empathie. Dat kan heel kil en hard voelen.
Je staat jezelf vervolgens toe om diep te voelen hoe het is om je eenzaam en onzeker te voelen. Hoe voelt het als je geen bevestiging krijgt, als je op jezelf wordt aangewezen en je je in de steek gelaten voelt? Het roept een oude pijn bij je op. Misschien heb je deze ervaringen wel eens gehad als kind? Erken dat deze pijn er zit, laat het er zijn. Dit gevoel dient gevoeld te worden om te kunnen helen.
In plaats van dat je de discussie nog harder aangaat, ga je nu benoemen wat er met je gebeurt: ‘Ik merk dat jij je voor mij afsluit en daardoor voel ik me ineens heel eenzaam en onzeker. Ik vind het akelig dat ik niet meer kan voelen wat jij voor mij voelt. Het is net alsof ik in de steek word gelaten en dat roept een oude herinnering of pijn bij me op. Ik weet niet goed hoe ik daar nu mee om moet gaan, maar ik wil daar even ruimte aan geven.’
In plaats van dat je pijlen gericht zijn op de ander, richt je nu de spotlights op jezelf en je laat de ander meekijken. Dit werkt ontwapenend en geeft de ander ruimte om zich minder aangevallen te voelen. De noodzaak om zich af te sluiten uit zelfbescherming kan dan afnemen. Ook doe je de ander voor hoe je je kwetsbaar opstelt en nodig je de ander uit hetzelfde te doen. Wat je van de ander verlangt, zou je zelf ten slotte ook kunnen geven.
Dit heeft natuurlijk wel wat oefening nodig, maar je zult zien dat je andere uitkomsten krijgt, wanneer je een andere aanpak kiest. Wanneer je hier uitgebreid mee hebt geëxperimenteerd, wil je je misschien zelfs wagen aan die laatste vraag: Wat herken jij van dit gedrag bij jezelf?
Als jij je stoort aan iemand die zich afsluit, is de kans zeer groot dat je dit zelf ook doet. Wellicht is je eerste reactie: ‘Echt niet! Híj is degene die dat altijd doet, ik ben juist heel open!’ Maar is dat écht zo? Soms kun je er ineens achter komen dat je je op een diepere laag wel degelijk afsluit. Hoe kwetsbaar ben je werkelijk? Durf je te voelen dat je je afgewezen voelt? Durf je al die diepe, donkere, rauwe, pijnlijke waarheden over jezelf te voelen? En durf je dat ook te delen met de ander? Zolang je bepaalde gevoelens vermijd of verbergt voor de ander, sluit jij je in feite dus net zo goed af.
Elke ergernis is een uitnodiging om naar jezelf te kijken. Wat zegt dit over jou? Het is niet zo gemakkelijk als wijzen naar de ander, maar het tilt je relaties en je leven wel naar een ander level.
Wil je dieper in je gevoelens duiken en meer van jezelf begrijpen? Wij kunnen een eindje meelopen op je pad. Meld je aan voor onze groeidag op 18 mei: https://hipsy.nl/event/97993-ademwerk-familieopstellingen. Of neem deel aan onze familieopstellingen op 6 juni: https://hipsy.nl/event/118301-familieopstellingen-geldrop.
Liefs Froukje & Tine
Zuidervuur & Rijk Lijf